Ouderen inlevings-tool

De ouderen inlevings-tool (OIT) is ontwikkeld voor de 5x5 toolbox. Met de OIT kan een ontwerper zich in de huid van een 50+er verplaatsen. Als vuistregel geldt hier dat voor de motorische onderdelen de gebruiker zich 30 jaar ouder zal voelen. Bij de sensorische onderdelen is dit van de aandoening afhankelijk.

De OIT is een simpele en goedkope oplossing. Het nadeel is dat hoewel het materiaal wel goedkoop is, het ook langer duurt om het geheel aan te brengen. Het is ook mogelijk om voor de ellebogen, polsen, knieën en enkels stijve braces te gebruiken. Braces zijn gemakkelijker en sneller aan te brengen en geven hetzelfde resultaat.

Wat doet de OIT?

De OIT heeft meerdere onderdelen die onafhankelijk van elkaar bepaalde ouderdoms verschijnselen simuleren. Wanneer ze allemaal tegelijkertijd gebruikt worden ondervindt men helemaal hoe het is om ±30jaar ouder te zijn.

Het is belangrijk om te weten dat de ervaring met deze OIT niet voor iedereen hetzelfde zal zijn, voornamelijk wat de motorische beperkingen betreft. Afhankelijk van leeftijd en geslacht kan de ervaring met de OIT per persoon verschillen. Immers: in de regel zijn vrouwen minder gespierd dan mannen en is een persoon van 35 niet zo sterk meer als hij/zij op een 25 jarige leeftijd was. Om deze redenen kunnen we niet zeggen dat de OIT een gevoelsleeftijd van bijvoorbeeld 65 of 70 geeft. De OIT laat de gebruiker wel een dag in zijn eigen leven over ± 30 jaar ervaren.

Het gedeelte van de OIT dat betrekking heeft op de sensorische achteruitgang is universeler voor iedereen en is niet leeftijdgebonden. De intensiteit van deze aandoeningen is ook in veel gevallen in stappen na te bootsen.

Veiligheid in het verkeer

Wanneer een persoon met de volledige of een deel van de OIT in het verkeer deel gaat nemen zal deze bijzonder voorzichtig moeten zijn. De OIT laat de proefpersoon zich in één keer 30 jaar ouder voelen. Alles zal dus in één klap moeilijker zijn. Houd er rekening mee dat bij oudere mensen dit allemaal geleidelijk gekomen is. Het is niet verstandig om een gemotoriseerd voertuig met de OIT te besturen. Is het toch nodig om een gemotoriseerd voertuig met de OIT te testen zorg er dan voor dat er iemand mee-rijdt die wel alles goed kan waarnemen kan nemen en indien nodig kan in grijpen.

De OIT is onderverdeeld in twee categorieën:

Motorisch en Sensorisch

laatste update: 17-01-2011