Beleving beperking gezichtsvermogen

Glaucoma / tunnelvisie en retinitis pigmentosa

Glaucoma is een progressieve aandoening waar het gezichtsveld steeds minder wordt. Mensen die glaucoma hebben zien minder wijd dan normale mensen. Tunnelvisie is een sterk verslechterde vorm van glaucoma. De oorzaak van glaucoma is een beschadiging van de oogzenuw.

Retinitis pigmentosa is een vertroebeling van de rand van het gezichtsveld. De oorzaak van retinitis pigmentosa is een beschadiging van het netvlies.

Beide aandoeningen kunnen tot volledige blindheid leiden. Aangezien het zicht van een persoon met glaucoma niet zoveel verschilt van dat van een persoon met retinitis pigmentosa kan hiervoor dezelfde simulatie bril worden gebruikt.

Macula degeneratie

Macula degeneratie is een achteruitgang van het netvlies, in het bijzonder van de macula (ook wel gele plek genoemd). De macula is het gedeelte van het netvlies dat het midden van het gezichtsveld, waar men het scherpst ziet, waarneemt. Als gevolg van macula degeneratie ontstaat er een vlek in het midden van het gezichtsveld, precies daar waar het oog zich normaal gesproken scherp stelt.

De simulatietools op internet, zoals die van inclusive design, leggen een vlek op een foto. De ervaring om in een eigen omgeving constant een vlek in het gezichtsveld te hebben is veel realistischer, omdat het in een dynamische omgeving is.

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is een oogaandoening die alleen voorkomt bij mensen met diabetes. Mensen met diabetische retinopathie zien vaak onscherp en hebben last van vlekjes in het gezichtsveld. De ernst van de aandoening kan schommelen, maar wordt over het algemeen steeds erger en kan tot blindheid leiden.

Staar

Staar (cataract) is een vertroebeling en verharding van de ooglens. Gevolgen zijn dat het beeld lastig scherp te stellen is, er een gelige waas het beeld vertroebelt en het dieptezicht vermindert. Door de vergeling van het beeld heeft staar een grote invloed op wat een persoon met staar al dan niet mooi vindt. Een persoon met staar zal geel, oranje en bruine kleuren prefereren omdat die normaal waarneembaar zijn. Andere kleuren kunnen er heel anders uitzien waardoor de kleurencombinaties er niet meer aantrekkelijk uitzien.

Voor extra informatie over deze en andere onderdelen van de OIT kijk dan op de Links pagina

laatste update: 17-01-2011