Gehoor en evenwicht: beperking

Benodigdheden:

  • 1 paar geluidsisolerende oordopjes

Door de oordopjes worden voornamelijk de hoge tonen weggefilterd. Dit is het bereik dat bij oudere mensen het eerste achteruit gaat. De gewone tonen worden ook zachter, dit is wederom een algemeen verschijnsel van ouder worden.

Het evenwichtsorgaan zit ook in de oren en werkt voor een groot deel met geluid. Als de oordopjes en de brillen van de beperkingen van het gezichtsvermogen beperkingen tegelijk worden gebruikt verplaatst de proefpersoon zich helemaal in het hoofd van een oudere persoon. Juist door de combinatie van verminderd zicht en verminderd gehoor wordt het evenwicht lastiger. Elk verder onderdeel van de OIT dat nog tegelijkertijd wordt toegepast zal dit effect nog meer vergroten.

Bijvoorbeeld een kromme rug zorgt ervoor dat het evenwichtsorgaan niet meer direct boven het zwaartepunt van de proefpersoon ligt. De extra gewichten maken de armen en benen zwaarder dan normaal en de gewrichtsverstijving maken het lastiger om kleine evenwichtsproblemen snel te corrigeren. Een proefpersoon zal niet zomaar omvallen wanneer deze dit deel van de OIT gebruikt, het wordt alleen wat lastiger het evenwicht te bewaren.

laatste update: 17-01-2011