Gezichtsvermogen: beperking

Benodigdheden:

 • 1-4 beschermbrillen van de bouwmarkt
 • Zwarte elektrotape
 • Matte plakband

Er zijn verschillende ouderdomsgerelateerde achteruitgangen van het zichtvermogen. Hieronder wordt uitleg gegeven hoe deze verschillende aandoeningen gesimuleerd kunnen worden. Het is handig om hiervoor meerdere beschermbrillen te gebruiken. Deze kunnen dan achter de hand gehouden worden. Het is ook mogelijk om met één bril te werken maar dan is het noodzakelijk om telkens opnieuw de bril aan te passen.

Hetgeen door de verschillende brillen wordt waargenomen is een benadering van wat mensen met deze aandoening zien. Op de site van inclusive design staat een simulator die ook deze gezichtsbeperkingen simuleert. Deze simulator is ideaal om de brillen te kijken. http://www.inclusivedesigntoolkit.com/betterdesign/ downloads/impairmentsims/index.html

De glaucoma bril

Benodigdheden:

 • 1 veiligheidsbril
 • Ongeveer 1m zwarte elektrotape
 • 10 cm matte plakband
 1. Plak de volledige bril met zwart elektrotape af.
 2. Laat gaatjes vrij met een diameter van 15-20 mm ter hoogte van de ogen, ongeveer 35 mm van boven en 30 mm vanuit het midden. Zie tekening.
 3. Maak de gaatjes groter of kleiner om verschillende gradaties van glaucoma weer te geven (15-20 mm is een redelijk ernstige variant).
 4. Plak voor een optimaal resultaat langs de lijn waar het zicht begint een klein randje met matte plakband af. Dit stukje geeft de overgang van niet tot wel zien weer. Mensen met glaucoma kunnen vaak alleen maar in een klein gedeelte scherp zien met daar omheen een stuk wazig voordat ze helemaal niks meer zien.

Als we glaucoma simuleren dan maken we wat mensen met glaucoma niet zien zwart. Mensen met glaucoma zien echter niet zwart waar wij zwart zien, bij hun houdt het gezichtsveld daar gewoon op.

De macula degeneratie bril

Benodigdheden:

 • 1 veiligheidsbril
 • Een paar centimeter mat plakband
 • 1 cm elektrotape
 1. Neem de bril en mat plakband.
 2. Plak ronde stukjes mat plakband met een diameter van 10-15 mm op 35 mm van boven en 30 mm vanuit het midden. Zie tekening.
 3. Probeer de bril.
 4. Pas zo nodig de plaatsing van de plakband schijfjes aan zodat deze precies in het midden van het gezichtsveld vallen.
 5. Plak om de afgeplakte stippen per oog nog ±5 kleine stipjes (diameter 2-4 mm).
 6. Plak in het midden van de matte tape een klein stukje zwarte elektrotape voor een optimaal effect.

Diabetische retinopathie

Benodigdheden:

 • 1 veiligheidsbril
 • 3 cm zwarte elektrotape
 1. Neem de zwarte elektrotape en knip deze in kleine stukjes van +- 3 mm.
 2. Plak de stukjes elektrotape verspreid op de bril (+-30 stuks).
 3. Om de aandoening in een zwaardere variant te simuleren gebruik grotere stukjes elektrotape.

Staar bril

Benodigdheden:

 • 1 veiligheidsbril
 • 25 cm matte plakband
 • Gelige doorzichtige folie of ander gelig doorzichtig plastic (dit kan ook een documentenmapje zijn)

Als gevolg van staar vergeelt de ooglens, dit is lastig na te bootsen, maar kan met een doorzichtige gelige folie worden gesimuleerd. Het is lastig om de kleur precies goed te vinden, vergelijk daarom altijd met de site van Inclusive Design.

 1. Neem de bril en plak met de matte plakband één kant volledig af.
 2. Knip van de folie een vlak uit dat even groot als de veiligheidsbril is.
 3. Plak dit vervolgens met plakband aan de rand van de veiligheidsbril vast.

Door de ene kant volledig af te plakken heeft nog maar één oog goed zicht. Hierdoor kan de gebruiker geen diepte meer zien. De gelige folie geeft een indruk hoe mensen met staar de wereld met betrekking tot kleur beleven. Op deze manier kan men goed vergelijken hoe een product met een bepaalde kleur er voor iemand met staar uit ziet. Ook kan men zien of het dan nog een aantrekkelijk product is.

Meer informatie over de verschillende gezichtsaandoeningen is hier te vinden.

laatste update: 17-01-2011