Tastvermogen: beperking

Benodigdheden:

  • Latex handschoenen en/of schildershandschoenen
  • 2x Post-elastiek of brede elastiek

Hoewel het sensorisch vermogen van de hele huid met ouderdom afneemt is dit op de meeste plekken niet van belang. Dat geldt niet voor de handen. Handen gebruik je om alles af te tasten.

Er zijn een paar gradaties mogelijk bij het simuleren van een verminderde tast. Voor een lichte vermindering in het tastvermogen zijn latexhandschoenen heel handig. Deze nemen net het fijnste tastvermogen weg. Structuren worden hierdoor minder goed onderscheidbaar. Knopjes zijn nog wel redelijk goed voelbaar: het is nog mogelijk een mobieltje te gebruiken.

Gebruik schildershandschoenen om een stapje verder te gaan. Dit zijn dungeweven handschoenen die dicht op de huid zitten. Verder hebben ze ook een dikker laagje in de palm van de hand en op de vingers. Dit dikkere laagje is een goede weergave van eelt, een veel voorkomend verschijnsel bij oudere mannen. Voornamelijk mannen die veel lichamelijk werk hebben verricht hebben dikke eeltlagen.

Met de schildershandschoenen voelt men beduidend minder. Het bedienen van een mobieltje met kleine toetsen wordt heel lastig. Ook het vinden van knopjes die vlak zijn met de achter plaat zijn lastig te vinden, bijvoorbeeld liftknoppen.

Verstijving van de vingers

Vingers verstijven ook naarmate een persoon ouder wordt. Zo wordt het lastig om de vingers afzonderlijk van elkaar te bewegen of tot het uiterste te strekken. Om deze beperking te simuleren kan het beste gebruik worden gemaakt van een post-elastiek die op een zigzaggende manier tussen de vingers wordt geweven. Laat hierbij het elastiek over het einde van de eerste vingerkootjes lopen.

Gebruik voor de volledige ervaring ook de polsverstijving.

Meer achtergrondinformatie over de verschillende aandoeningen is hier te vinden.

laatste update: 17-01-2011